Industrializarea laptelui

           SC ILVAS SA Vaslui este cea mai mare unitate de profil din judetul Vaslui si prelucreaza laptele provenit de la fermele din cadrul Grupului Racova avand o capacitate de 120000 hl/an. Urmare a implementarii proiectului de modernizare si retehnologizare a capacitatilor de productie societatea detine linii tehnologice moderne de prelucrare a laptelui realizate de firme de renume din Italia, Germania si Suedia. Liniile tehnologice, pornind de la receptia laptelui materie prima pana la ambalare produs finit, sunt automatizate.
           Receptia laptelui materie prima se realizeaza pe o unitate de receptie de 10 000 l/hcomplet automatizata dotata cu dezaerator, filtre, sistem automat de masurare volumetrica, schimbator de caldura in placi.Tancurile de stocare cu o capacitate totala de 75 000 l sunt tancuri izoterme ce mentin temperatura constanta a laptelui pe toata perioada de depozitare.
           Tratarea termica a laptelui se realizeaza pe doua linii complet automatizate. Pentru produsele proaspete linia tehnologica are in componenta un grup complet de pasteurizare complet automatizat, o linie procesare iaurt, si masini de ambalat echipate cu sisteme de sterilizare si dezinfectie a materialului de ambalat. Sectia UHT este echipata cu instalatii de ultima generatie achizitionate de la firma TETRA PAK Suedia, lider mondial pe piata producatorilor de utilaje.
           Sectia branzeturi are in dotare vane polivalente de inchegare si procesare cuagul si crinti cu autopresare.
           Cisternele pentru transportul laptelui materie prima, tancurile de stocare si echipamentele de procesare si ambalare sunt conectate la instalatia de dezinfectare si spalare in circuit inchis CIP.
            Intreg procesul de productie cat si depozitarea sunt strict tinute sub control printr-un sistem triplu de masurare a parametrilor tehnologici si de depozitare.
            Productia poate fi structurata in 4 categorii:
 -  Produse proaspete – lapte pasteurizat semidegresat 1.8%ug., lapte pasteurizat integral standardizat 3.5%ug, lapte batut , iaurt, iaurt degresat, iaurt grecesc, sana, smantana15%ug si  20%ug, .
 -  Branzeturi – branza dulce
 -  Unt – unt de masa
 -  Lapte UHT - lapte integral standardizat UHT 3.5%ug, lapte semidegresat UHT1.5%ug, lapte semidegresat UHT 1.8%ug
            Produsele societatii noastre sunt comercializate sub brand-ul VIO in hypermarket-urile din regiunea Moldovei cat si prin magazinele de specializate in comercializarea produselor alimentare.
            Obiectivele imediate de dezvoltare ale firmei constau in diversificarea gamei sortimentale, marirea capacitatii de productie, cresterea cotei de piata prin extinderea zonei de desfacere.