Zootehnie Comcereal

          Situata pe DN 581 Bucuresti – Albita, in localitatea Oltenesti, judetul Vaslui, Ferma de vaci cu lapte Tarzii este in prezent una dintre cele mai moderne ferme cu vaci de lapte din tara, putand cu usurinta fi considerata un etalon in domeniul zootehnic. Construita acum 30 de ani pentru o exploatare intensiva a animalelor in sistem legat, ferma a cunoscut in perioada 2006-2007 un amplu proces de modernizare ce a vizat nu numai cladirile si infrastructura fermei cat si adoptarea noilor tehnologii de crestere a animalelor in sistem de stabulatie libera.
          Proiectul de modernizare a fermei Tarzii a cuprins reabilitarea a doua grajduri cu o capacitate de 140 capete fiecare si dotarea acestora cu spatii de odihna, front de furajare, perii rotative, adapataori izoterme, sisteme de evacuare a dejectiilor longitudinale si transversale. De asemenea s-au construit noi obiective – sala de muls, platforma de dejectii, gospodarie de apa, un siloz, un fanar.
Sala de muls a fost dotata cu utilaje si echipamente performante produse de  Westfalia Surge (lider pe piata echipametelor din acest domeniu) – sistem de muls in sistem paralel 2 x 10 complet automatizat, poarta de selectie, tanc de racire si stocare a laptelui cu o capacitate de 8000 l.
           In anul 2008 s-a marit capacitatea fermei prin construirea unui grajd ce adaposteste 300 capete. In prezent Fema Tarzii este populata cu 700 vaci din rasa Holstein Friesen din care 450 sunt vaci mulgatoare, diferenta fiind constituita din vaci tinere organizate pe diferite categorii de varsta. Nucleul initial de animale este constituit din vaci importate din Germania si Olanda, de la ferme care au asigurat un inalt potential genetic si productiv. Fiecare vaca poarta la gat o zgarda dotata cu un cip care inregistreaza si transmite la soft-ul central al sistemului de muls informatii despre productia zilnica de lapte, distanta stabatuta de vaca prin padoc, medicatia administrata, etc.
           Pentru maximizarea productiei de lapte in grajduri a fost instalat un sistem de sonorizare profesional prin intemediul caruia animalele asculta muzica simfonica sau muzica ambientala. Productia zilnica de lapte in ferma este de 9500 l, cu o medie de 27 l per cap de vaca, lapte conform, care se incadreaza in categoria A de calitate.
           Investitia realizata a condus la optimizarea sistemului de productie si la obtinerea de lapte materie prima cu proprietati calitative superioare atat din punct de vedere al proprietatilor nutritive cat si in ceea ce priveste incadrarea in cele mai riguroase norme sanitar-veterinare si standarde europene in vigoare.